Wall Street is voorzichtig optimistisch aan het begin van 2023, maar topeconoom David Rosenberg denkt dat een duurzaam herstel van Amerikaanse aandelen en de economie nog minstens een jaar op zich laten wachten.

“Het thema voor 2023 is nog niet herstel. Dat is het verhaal van 2024”, zegt Rosenberg in een interview met Insider.

In plaats van herstel zal een recessie dit jaar het grote verhaal zijn, denkt de oprichter van Rosenberg Research. De grote vraag daarbij is niet of de economie in zwaar weer terechtkomt, maar wanneer. En hoe eerder de recessie begint, hoe eerder de economie ook weer kan herstellen.

Afgelopen jaar was Rosenberg een van de eerste economen die waarschuwden voor een mogelijke recessie in 2022. Maar de Amerikaanse economie is beter overeind gebleven dan hij had verwacht met de nog altijd oververhitte arbeidsmarkt, terwijl de rente juist stijgt en de inflatie hoog blijft.

Hoewel de economie niet echt pijn heeft geleden in 2022, beleefde de S&P 500-index met een terugval van 19,4 procent zijn slechtste jaar sinds 2008. Rosenberg denkt dat de markt best nog eens 20 procent omlaag kan ten opzichte van het huidige niveau om aan het eind van het jaar ergens tussen de 3.000 en 3.200 punten uit te komen.

Dit zijn tekenen van herstel van de aandelenmarkt

Hoewel we gedurende 2023 tussentijdse oplevingen zullen zien op de beurs, bereiken Amerikaanse aandelen pas het dieptepunt als het economische herstel echt in zicht komt, zegt Rosenberg. En dat zal volgens hem waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar zijn.

"Ik weet dat we dat punt hebben bereikt, als ik niet meer de vraag krijg 'Zijn we er al?'", zegt Rosenberg over de bodem van de aandelenmarkt.

Naast betere economische cijfers en een gebrek aan positief sentiment in de markten, noemt Rosenberg nog een aantal andere indicatoren voor een herstel van de beurs.

  • De S&P 500-index is gezakt tot 3.000 punten.
  • De koers-winstverhouding van de S&P 500 is teruggevallen tot 12 keer de winst.
  • Rentes dalen op de kapitaalmarkt.
  • De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening wordt even hoog als het dividendrendement van de S&P 500-index.

Rosenberg denkt dat het duidelijkste signaal voor herstel van de aandelenmarkt komt van een rally op de obligatiemarkt. Dat betekent stijgende obligatiekoersen en parallel daaraan dalende rentes op de kapitaalmarkt.

Historisch gezien is de beleggingscategorie die als eerste onderuit gaat ook de beleggingsklasse die als eerste weer herstelt. De daling van van obligatiekoersen (met als tegengestelde beweging stijgende rentes), begon in augustus 2020, geeft Rosenberg aan. De rente op de 10-jarige staatsobligatie is sindsdien met een factor 7 gestegen.

De daling van de aandelenmarkt begon pas begin 2022. Het duurt dus ook langer voordat aandelen weer herstellen in de optiek van Rosenberg. "Als je positief wilt worden over aandelen, moet je eerst positief zijn over obligaties".

Rosenberg wijst in dit verband ook op een maatstaf die analisten gebruiken om aan te geven hoe aantrekkelijk aandelen in verhouding tot obligaties zijn. Het gaat daarbij om de zogenoemde equity risk premium (ERP). Dit is een indicator die aangeeft hoeveel rendement beleggers kunnen verwachten bovenop het rendement van een risicovrije staatslening.

Hierbij geldt bijvoorbeeld de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening als de maatstaf voor het risicovrije rendement. Als rentes van veilige staatsleningen hoog zijn, krijgen beleggers een behoorlijk rendement zonder dat ze daarvoor veel extra risico hoeven te nemen. Het wordt dan minder aantrekkelijk om voor aandelen te kiezen, die gepaard gaan met meer risico.

Maar als rentes van obligatieleningen dalen, neemt de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen toe. De risicopremie voor aandelen (ERP), ofwel het verwachte extra rendement bovenop de rente van veilige staatsleningen, zal dan toenemen.

"Er moet dus een opleving van obligatiekoersen en een bijbehorende daling van rentes plaatsvinden om weer positief te worden over aandelen. De risicopremie voor aandelen is momenteel slechts 2 procentpunt. Onder gunstige omstandigheden is de risicopremie meer dan 4 procentpunt", aldus Rosenberg.

De beste beleggingen in 2023

Hoewel Rosenberg niet optimistisch is over de aandelenmarkt in bredere zin, totdat de obligatierente gaat dalen, ziet hij wel een aantal kwaliteitsbedrijven met een sterke balans, een robuuste omzet en beperkte gevoeligheid voor de economische conjunctuur. Hij heeft een voorkeur voor aandelen in defensieve sectoren als consumptiegoederen, gezondheid en nutsvoorzieningen en is minder gecharmeerd van technologie en cyclische ondernemingen.

Naast deze sectorvoorkeuren raadt Rosenberg beleggen in goud en obligaties aan. Goud is een veilige haven tijdens een recessie en kan volgens de topeconoom volop profiteren als mensen wegvluchten van onder meer de cryptomarkt.

LEES OOK: Deze 3 thema’s worden bepalend voor de beurs in 2023: vooruitblik voor aandelen en obligaties